sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Tippaleivät + tekovinkit

Tippaleivät ei ole koskaan ollut minulle mikään suuri intohimo. Enemmän uppoaa vastapaistettu munkki omenahillolla..mutta mummu tykkää ja olettaisin, että villikko tykkää joten onhan näitä vapuksi tehtävä.


Tippaleipien historia on 1500 luvulta ja luultavasti Saksalaista alkuperää. Suomessa tippaleivät oli vuodesta 1907 alkaen kaiken kansan saatavilla kun Elannon leipomo teki ensimmäiset tippaleivät.
Tippaleipäresepti siis ansaitsee olla myös tämän blogin arkistossa :)





Tippaleipien pursotus on helppoa kun käyttää esim.tyhjää ketsuppi tai salaatinkastikepurkkia. Pese ja kuivaa huolella ja laita taikina sisään ja eikun pursottelemaan! Monet pursottaa tippaleivät esim.teräskauhan päälle jolla saa siistin muodon. Jos teräskauhaa ei löydy niin yksi hyvä vanha kikka on pestä tölkki ja käyttää sitä renkaana jonka sisään pursottaa taikinaa. Esimerkiksi ananaspurkki on hyvä. Minä kokeilin hernekeittopurkkia, mutta ei se oikein toiminut. Ihan hyviä näistä tuli vaikka muottia ei ollutkaan..

Halusin kokeilla jotain vähän uuden näköistä mallia ja tein dippaleipiä :D Eli donitsin muotoon pursotettuja ja valkosuklaalla koristeltuja! Pursotus onnistui vaihtelevasti ja osaan sain reiän keskelle :)


Resepti löytyi Maku lehden sivuilta ja oli minusta oikein hyvä resepti enkä tapojeni vastaisesti muuttanut mitään :) Hyvä pieni ohje myös ensimmäisiin tippaleipiin kokeiltavaksi.

  • 3 kpl munaa
  • 1 1/2 dlmaitoa
  • 2 rklsokeria
  • 2 tlsitruunankuoriraastetta
  • 1/4 tlsuolaa
  • 3 dlvehnäjauhoja

Pinnalle..

  • 2 rkl tomusokeria 
    Ja...

  • Paistamiseen 8 dl öljyä


  • Riko munat kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki.
    Lisää joukkoon maito, sokeri, sitruunan raastettu kuori ja suola. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia ennen paistoa.
    Kuumenna öljy kuumaksi paksupohjaisessa kannellisessa kattilassa.
    Laske muottirengas varovasti rasvaan ja anna kuumentua hetki. Kaada taikina tukevaan pursotinpussiin ja leikkaa päähän pieni reikä.

    Pursota taikinaa renkaan sisään sikin sokin tippaleivän malliin. Nosta ruskistunut tippaleipä haarukkaa apuna käyttäen muottirenkaasta ja käännä.
    Nosta molemmilta puolilta kauniin ruskeaksi paistunut tippaleipä reikäkauhan avulla kattilasta ja anna valua hetki talouspaperin päällä lautasella. Siivilöi pinnalle tomusokeria.


    •Muottirenkaan voit valmistaa myös itse tyhjästä säilyketölkistä. Poista tyhjästä tölkistä mahdollinen etiketti, kansi ja pohja, pese ja kuivaa hyvin. Pursotinpussiksi käy tukeva pieni muovipussi. Valuta taikina pussin kulmaan ja leikkaa vasta sitten kulmaan pieni aukko.

VINKKI

Öljy on sopivan kuumaa uppopaistoon 180–190-asteisena, eli kun leipäkuutio ruskistuu siinä kauniisti noin puolessa minuutissa. Liian kuumassa öljyssä leivonnaiset palavat ja liian kylmässä taas imevät itseensä runsaasti rasvaa ja kypsyvät hitaasti.

...Ja miltä ne sitten maistui..? Aivan sairaan hyviä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti