lauantai 6. helmikuuta 2016

Mukavaa laskiaissunnuntaita ja Ilkka- lehden runebergin raati

Sain kutsun suureen runebergin torttu raatiin ja lisää juttua tästä löydät Ilkan nettisivuilta ja tietysti lehdestä. Kymmenen runebergin torttua odotti maistajaansa ja hyvinhän ne maistui varsinkin kun alkujännityksestä pääsi eroon. Olipa kyllä yllättävää kuinka erilaisia tortut oli ja kuinka moni ei minusta oikein muistuttanut runebergin torttua. Vaikka karvasmantelia ei käyttäisikään tai alkoholia makua tuomaan niin pitäisi se minusta korvata sitten jollain muulla makua antavalla. Osa taas oli koostumukseltaan todella kuivia.

Tuli mieleen, että yritetäänkö miellyttää mahdollisimman monia jättämällä tärkeät makuaineet pois? Voisihan tehdä kahtakin erilaista ns.lastenversiota sitten..Muutama kuitenkin nousi ylitse muiden ja raati sai tehtävänsä päätökseen. Todellinen torttujen tuomiopäivä! Kiitos tuhannesti kutsusta Ilkan toimitukselle!







Joko olette leiponeet laskiaispullaa? Meillä jätetään tänä vuonna töiden takia väliin ja olisipa tuossa noita kilojakin pudotettavana eikä ole kiva jos on liikaa houkutuksia tässä vaiheessa. Varsinkin kun runebergit tuli nautittua. Tässä kuitenkin hyvä pullaohje laskiaispulliin..


5 dl maito/vesi seos
50g hiivaa
2 dl sokeria (muscavado/intiaanisokeri)
1 tl suolaa
2 kananmunaa
150g voita
2 rkl kardemummaa
"sopivasti vehnäjauhoja"n.1kg (täysjyvävehnäjauhoja)



Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen, noin 37 asteiseen taikinanesteeseen.  Lisää muna(<-- huoneenlämpöinen) ja mausteet ja osa jauhoista. Vatkaa seosta. Lisää vähitellen loput jauhoista ja alusta taikinaa käsin kimmoisaksi. Lopuksi taikinaan lisätään huoneenlämpöinen rasva. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Nostata taikinaa ainakin 20 minuuttia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyöritä pulliksi. Nostata ja voitele kananmunalla ja koristele esim.raesokerilla. Paista 225 asteessa ja leikkaa jäähtyneenä pullista hattu pois. Täytä haluamallasi täytteellä ja nauti!


1 kommentti:

  1. Oi, olisipa ollut unelmapesti päästä maistelemaan torttuja :p Meillä ei taideta tänä vuonna leipoa laskiaspullia ollenkaan. Runeberginkakun leipaisin kuitenkin.

    VastaaPoista